googled2ee904a963e7641.html

Boekarest de beste stad ter wereld voor thuiswerkers

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Boekarest de beste stad ter wereld voor thuiswerkers

De Roemeense hoofdstad Boekarest is de beste stad van  de wereld voor mensen die op afstand willen werken. Dat heeft Broadbanddeals in Engeland uitgezocht. Amsterdam komt op deze ranglijst van vijftig wereldsteden niet verder dan de 45e plek.

Op afstand werken is een fenomeen dat allang bestaat, maar waar vrijwel elke kantoorwerker pas mee te maken heeft gekregen sinds het begin van de coronacrisis. In veel landen moeten werknemers sinds de uitbraak verplicht thuiswerken. Het thuiswerken en video-vergaderen heeft sindsdien wereldwijd een hoge vlucht genomen.

Snel internet

Dat betekent wel dat er zware eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het internet. Maar Broadbanddeals heeft niet alleen een ranglijst gemaakt van de snelheid van het breedbandinternet in de vijftig wereldsteden, waar Boekarest op de vierde plek staat op de ranglijst van ‘beste steden om op afstand te werken’. Thuiswerkers hebben meer nodig dan alleen snel internet.

De ranglijst bevat dan ook zes criteria. Naast internetsnelheid, ook de beschikbaarheid van Uber Eats en Deliveroo, want thuiswerkers moeten ook eten en mogen de straat niet op. De aanwezigheid van deze twee bezorgdiensten telt dus mee. Voorts keek Broadbanddeals naar het aantal beschikbare ‘afstandbanen’, telt de prijs van een MacBook mee en de kosten van levensonderhoud.

Boekarest heeft de meeste afstandwerkers

Bij al deze zaken scoort Boekarest hoog. Weliswaar is Deliveroo niet aanwezig en is de prijs van een MacBook met 1655 euro niet de laagste, maar de internetsnelheid (52 Mbps) en de kosten van levensonderhoud (482 euro) maken dat meer dan goed. Voor de Roemeense hoofdstad is het aantal afstandswerkers hoog: 4,33% van de beschikbare banen is een ‘remote job’. Dat lijkt weinig, maar hiermee scoort Boekarest het hoogst in de wereld. Boven steden als San Francisco (4,29%), Basel (0,42%) en hekkensluiter Tokyo (0,13%).

Wie het dus niet uitmaakt waar hij zijn ‘remote job’ uitoefent, is in de Roemeense hoofdstad aan het goede adres. Je woont en eet er goedkoop, hebt pijlsnel internet en het eten kan aan de deur worden bezorgd. En wie zijn eigen MacBook meeneemt, is helemaal goedkoop  uit.

De complete lijst van Broadbanddeals is hier te vinden.