Deel van de Berlijnse Muur in Boekarest te zien

DocTransRo

Deel van de Berlijnse Muur in Boekarest te zien

Een deel van de Berlijnse Muur is sinds vandaag in Boekarest te zien. Het betonnen segment, vier meter hoog en 3500 kilo zwaar, scheidde ooit Oost-Berlijn van West-Berlijn, en vormde een harde scheiding tussen het communistische oostblok en het kapitalistische westen. Op 9 november 1989 maakte een volksopstand in Oost-Berlijn een einde aan deze scheiding, waarna het communisme in heel Oost-Europa – inclusief Roemenië – instortte en een nieuwe periode met democratische vrijheden begon.

Onderdrukking

De Berlijnse Muur is nog altijd een symbool van onderdrukking. Het bouwwerk is in de jaren zestig door het communistische regime in de voormalige DDR neergezet om te voorkomen dat burgers naar het westen vluchtten. Het ijzeren gordijn, dat het westen van het communistische oostblok scheidde, was decennialang een gegeven in Europa. Families werden gescheiden, uitreizen voor Oost-Europeanen verboden.

Vrijheid

Het segment van de Berlijnse Muur is in Boekarest neergezet door het Ion I. C. Brătianu Instituut voor Politieke Wetenschappen en Internationale Relaties van de Roemeense Academie IISPRI).  In meer grote steden is zo’n segment van de Berlijnse Muur verschenen, als een soort monument voor het gevecht voor vrijheid en democratie. Het bij dit artikel afgebeelde gedeelte van de ooit beruchte muur staat in de tuin van de CIA in Amerika.

Het stuk beton is neergezet in de tuin van de Roemeense Academie en is onthuld door de Roemeense premier Ludovic Orban, samen met de Duitse ambassadeur in Roemenië en de Roemeense ambassadeur in Duitsland. De onthulling is bijgewoond door talrijke bekendheden uit de academische, culturele, wetenschappelijke, religieuze, politieke en diplomatieke wereld, en werd bijgewoond door diplomaten uit Duitsland.