googled2ee904a963e7641.html

Kabinet Nederland keurt toetreding Roemenië tot Schengenverdrag goed

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Kabinet Nederland keurt toetreding Roemenië tot Schengenverdrag goed

Het Nederlandse kabinet heeft de toetreding van Roemenië tot het Schengen-akkoord goedgekeurd. Dat betekent dat op enig moment de paspoortcontroles aan de Roemeense grens en andere Europese landen wordt opgeheven.

Opsteker voor Roemenië

Het is een opsteker voor Roemenië. De handel en het verkeer van mensen en goederen met de 22 Schengen-landen zal hierdoor makkelijker worden. De Nederlandse regering is altijd streng geweest over de toetreding van meer landen. Die moesten eerst aan strenge voorwaarden voldoen. In 209 blokkeerde Nederland de toetreding van Roemenië tot ‘Schengen’ nog. Het land heeft in de ogen van Nederland dus goede stappen voorwaarts gemaakt.

Bulgarije niet, risico op uitstel voor Roemenië

Er bestaat nog wel risico op uitstel voor de Roemeense deelname aan ‘Schengen’ en het verdwijnen van de controles aan de Roemeense grens met andere Schengenlanden zoals Hongarije. De andere Europese landen willen Roemenië, Bulgarije en Kroatië als één pakket behandelen en alledrie de landen tegelijk toelaten. Nederland heeft echter de deelname van Bulgarije geblokkeerd. Het wordt in Den Haag risicovol gevonden om de aan Turkije grenzende staat toe te laten, als de controles op vluchtelingenstromen via Turkije niet goed worden uitgevoerd. Premier Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij wil dat eerst wordt uitgesloten dat je in Bulgarije illegaal “met een 50-eurobiljet” de grens tussen Turkije en het Schengengebied kunt oversteken, citeert omroep NOS. Het zou kunnen zijn dat nu ook de toetreding van Roemenië in Brussel wordt uitgesteld totdat Bulgarije zijn grenscontroles aan de Turkse kant op orde heeft.