googled2ee904a963e7641.html

Nederlandse baggeraar werkt aan 50 hectare nieuw strand voor Roemenië

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Nederlandse baggeraar werkt aan 50 hectare nieuw strand voor Roemenië

De Nederlandse baggeraar Van Oord Dredging & Marine Contractors werkt hard aan vijftig hectare splinternieuw strand aan de Roemeense kust. Het strand in de regio Eforie is door kusterosie afgeslagen. Van Oord is met groot materieel bezig om dijken op te werpen over 5,7 strekkende kilometer.

Zeven dijken

Tussen Portul Belona en Eforie zijn inmiddels zeven dijken opgeworpen van elk zo’n 300 meter lang en 100 meter breed. Zes zijn met de kustlijn verbonden, een ligt parallel aan de kustlijn. Zo wordt niet alleen de erosie van de kust verhinderd, maar wordt ook gewerkt aan een beschermingsgebied met veel biodiversiteit.

Duizelingwekkende getallen

 

Zoals meestal met dit soort projecten gaat het om duizelingwekkende getallen. Van Oord werpt 4,5 miljoen kubieke meter zand op voor de kunstmatige vernieuwing en stabilisering van het strand en het aangrenzende land.

Erosie

Voordat kon worden begonnen, moest de Nederlandse aannemer eerst de bestaande kunststructuren slopen. Die waren door erosie versleten. Tijdelijke wegen zijn aangelegd en uit de Nicolae Balcesu-steengroeve is steen gehaald voor de versteviging.
Eerder werd een soortgelijk project uitgevoerd op het strand in Mamaia (53 hectare). De werkzaamheden zitten het kusttoerisme niet in de weg.