googled2ee904a963e7641.html

Roemeense documentaire ‘Collectiv’ genomineerd voor een Oscar

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Roemeense documentaire ‘Collectiv’ genomineerd voor een Oscar

Collectiv, een schokkende documentaire over corruptie van filmmaker Alexander Nanau, is genomineerd voor een Oscar. De documentaire brengt in beeld hoe corruptie en een falend systeem tientallen onnodige doden veroorzaakt ná de grote brand in discotheek Collectiv in Boekarest. Die brand in 2015 had direct al 27 doden tot gevolg, maar van de 100 gewonden zouden er ook nog 37 later overlijden, terwijl zij hadden kunnen overleven.

Bacteriële infecties

Nanau brengt in beeld hoe journalisten van sportkrant Sports Gazette achterhaalt hoe in ziekenhuizen, die door de sociaal-democratische regering worden opgehemeld als de beste medische faciliteiten die er in de wereld bestaan, medicijnen ontbreken om de patiënten met relatief lichte brandwonden te behandelen. In de niet-steriele ziekenhuizen waar zij worden behandeld, sterft zo nog eens meer dan eenderde van de overlevenden van de nachtclubbrand door bacteriële infecties.

Smerige handel

De film volgt de journalisten die lastige vragen stellen aan dokters en verpleegkundigen, en ook  tijdens persconferenties. Gaandeweg komen ze er achter dat een smerige, illegale handel in desinfecterende middelen de patiënten het leven heeft gekost.

Vervolgens krijgt regisseur Nanau van de nieuwe anti-corruptieminister van gezondheidszorg een unieke inkijk in zijn dagelijkse strijd met de medische machten in het land, en vooral met de machtige sociaal-democratische partij die tot dan toe alle corruptie heeft afgedekt. De kijker blijft achter met een gevoel van grote verontwaardiging na het zien van de 109 minuten lange documentaire.

Oscarnominatie

Collective gaat de strijd in de categorie Best International Feature Film aan tegen Another Round (Thomas Vinterberg), Better Days (Kwok Cheung Tsang), The Man Who Sold His Skin (Kaouther Ben Hania) en Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić). De Oscars worden 25 april uitgereikt.