Roemeense lerares bedenkt movie-trailerfestival om scholieren aan het lezen te krijgen, en het werkt

DocTransRo

Roemeense lerares bedenkt movie-trailerfestival om scholieren aan het lezen te krijgen, en het werkt

Een Roemeense lerares vroeg zich af hoe ze haar leerlingen kon verleiden om boeken te gaan lezen. Ze vond het antwoord al snel: door de scholieren zelf movie trailers te laten maken over die boeken.

Dit idee begon in haar eigen klas, maar is nu uitgemond in een jaarlijks festival waaraan meer dan duizend leerlingen uit heel Roemenië meedoen. Op dit ‘Boovie Festival’, dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 19 mei, worden de beste movie trailers gekozen door een jury.

Groot festival

Het festival is zo groot geworden dat het inmiddels scholieren uit twee landen omvat, Roemenië en Moldavië. De lerares die alles bedacht, Carmen Ion, gaf onlangs een interview aan Romanian Insider. Ze legt hierin uit dat ze alles heeft bedacht om de jeugd weer aan het lezen van boeken te krijgen. Door ze movie trailers te laten maken, wordt ingespeeld op hun belevingswereld met smartphones en moderne technologie.

De kleine filmpjes, van elk slechts een paar minuten, worden gemaakt door teams van zeven tot elf scholieren onder leiding van een leraar. De leerlingen moeten allemaal een boek lezen en er de belangrijkste karakters in vinden. De rode lijn van het boek is vervolgens vaak onderwerp van discussies in het team, want sommigen halen er een andere boodschap uit dan anderen.

Rolverdeling

Als eenmaal is gekozen voor een aanpak, wordt de rolverdeling gekozen. Acteurs, cameralieden en regisseurs worden benoemd en het filmen gaat van start. De filmpjes werden in het begin soms voorzien van spectaculaire effecten. Gaandeweg hebben de leerlingen dit laten vallen, omdat ze inzagen dat ze de boodschap die het boek  bevat, zo niet helder over het voetlicht krijgen.

De leerlingen worden op deze manier meer dan anders gedwongen om het hele boek diepgaand te lezen en te bediscussiëren met elkaar, om de juiste karakters en boodschap te kiezen om die vervolgens in een kort filmpje samen te vatten. Alle werken van de wereldliteratuur zijn zo al een paar keer verfilmd, van Catcher in the Rye en To kill a mockingbird tot Le grand Meaulnes.

De filmpjes van vorig jaar zijn hier te zien.