googled2ee904a963e7641.html

Roemeense wetenschappers staan vooraan in de strijd tegen coronavirus in Nederland

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Roemeense wetenschappers staan vooraan in de strijd tegen coronavirus in Nederland

Twee Roemeense wetenschappers staan vooraan in de strijd tegen het coronavirus in Nederland. Aura Timen is hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, en hoogleraar Mihai Netea  van het Radboud UMC kwam in het nieuws vanwege een ontdekking: tbc-vaccins kunnen helpen het immuunsysteem een boost te geven, zodat het helpt bij het beschermen van ziekenhuispersoneel dat coronapatiënten verpleegt.

Beiden zijn vaak op de Nederlandse televisie geweest om medische toelichtingen te geven. De Roemeense wetenschappers houden zich al jaren bezig met de bestrijding van infectieziekten zoals corona.

Aura Timen: secretaris Outbreak Management Team RIVM

Aura Timen, geboren in 1966, voltooide in 1991 haar artsenopleiding in Cluj. Ze studeerde vier jaar later af als arts aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in infectieziektenbestrijding. Ze promoveerde tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2010. Sinds 2006 werkt ze bij het RIVM. Voorts is zij voorzitter van de sectie Infectieziekten van de European Public Health Asssociation (EUHPA). Tijdens de huidige coronacrisis is zij secretaris van het Outbreak Management Teamen kwam zij vaak in het nieuws met voorlichting over Covid-19.

Mihai Netea: tbc-vaccin kan helpen tegen coronavirus

Mihai Netea, geboren in 1968, studeerde eveneens medicijnen in Cluj. Ook hij voltooide zijn promotie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (Radboud). Na een periode bij de Universiteit van Colorado keerde hij terug naar Nijmegen waar hij zijn klinische opleiding voltooide met als specialisatie infectieziektes. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar en afdelingshoofd experimentele interne geneeskunde.

Netea onderzoekt al jaren een neveneffect van het tuberculosevaccin dat mogelijk ook kan helpen bij het verbeteren van de immuniteit tegen het virus. In de Volkskrant legde hij uit waarom zijn onderzoek, dat hij samen doet met onderzoeker Marc Bonten van UMC Utrecht, belangrijk is: ,,Door artsen en verpleegkundigen ermee in te enten, kunnen we mogelijk voorkomen dat zij door ziekte uitvallen. Dat is cruciaal in de aanpak van de uitbraak.’’

(Hoofdafbeelding: Gert Altmann via Pixabay. Portret Aura Timen: website RIVM. Portret Mihai Netea: Wikipedia.