googled2ee904a963e7641.html

Roemenen ontvangen gevluchte Oekraïense kinderen hartelijk op ‘speelgoedbrug van de hoop’

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Roemenen ontvangen gevluchte Oekraïense kinderen hartelijk op ‘speelgoedbrug van de hoop’

De oorlog in Oekraïne levert grote vluchtelingenstromen op naar Roemenië, die alle vluchtelingen van het buurland hartelijk ontvangt. In alle oorlogsellende is ook een lichtpuntje. Op een voetgangersbrug tussen beide landen hebben Roemeense grenswachten speelgoed en knuffelbeesten geplaatst, om getraumatiseerde Oekraïense kinderen die huis en haard moesten verlaten voor het oorlogsgeweld, weer een glimlach op het gezicht te toveren.

De brug lijkt wel op een speelgoedwinkel. Elk gevlucht kind mag wat uitzoeken, om vervolgens de weg te vervolgen naar vluchtelingenopvang in Roemenië of elders in een veilig land in Europa.

 

Inmiddels is het Roemeense initiatief ook elders overgenomen. Wat begon met een paar afgedankte knuffels, is nu een heel volksproject geworden, waarbij Roemenen en ook Polen chocoladeeieren, drankjes en karrevrachten vol speelgoed naar grensovergangen hebben gesjouwd.

Hoe blij de gevluchte kinderen zijn met deze hartelijke ontvangst is in onderstaand kort filmpje te zien. Opgenomen op een grensovergang tussen Oekraïne en Polen.