Roemenen passeren de Polen als grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Londen

DocTransRo

Roemenen passeren de Polen als grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Londen

De grootste groep niet-Britse inwoners van Londen bestaat uit Roemenen. Dit blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door het Britse centraal bureau voor de statistiek.

De Roemenen hebben hiermee kort geleden de Polen afgelost als grootste niet-Britse bevolkingsgroep in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Over heel 2018 woonden er 148.000 Roemenen in Londen, tegenover 147.000 Polen. Overigens is het aantal Roemenen iets kleiner dan het jaar ervoor. In 2017 waren er nog 153.000. In heel Groot-Brittannië wonen 415.000 Roemenen, wat ongeveer 18.000 mensen minder is dan een jaar eerder. De Polen zijn op het eiland het best vertegenwoordigd van alle ‘buitenlandse’ volkeren: meer dan 800.000 mensen.

Europese verkiezingen: een zooitje

Een en ander wordt weerspiegeld in de Europese verkiezingsresultaten. Drie stembureaus in Londen registreerden het hoogste aantal Roemeense kiezers op 26 mei. Er kwamen 2577 Roemeense kiezers naar het stembureau in Brent 2402 in Harrow en nog eens 2354 in Barking.

Bi die stembureaus waren eindeloze rijen Roemenen te zien, die wilden stemmen voor hun vertegenwoordiging in het Europees parlement. Sommigen stonden wel negen tot tien uur in de rij. Net als in Nederland, kwamen duizenden kiezers niet eens binnen in het stembureau toen het alweer sloot, wat zowel in Den Haag – waar de in Nederland woonachtige Roemenen konden stemmen – als in Londen tot grote onrust leidde. In Den Haag werd zelfs de Mobiele Eenheid ingezet met honden en wapenstokken om te voorkomen dat boze kiezers de gesloten Roemeense ambassade zouden binnendringen.