googled2ee904a963e7641.html

‘Roemenië belangrijke kandidaat voor herplaatsing Amerikaanse troepen uit Duitsland’

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

‘Roemenië belangrijke kandidaat voor herplaatsing Amerikaanse troepen uit Duitsland’

Een flink deel van de Amerikaanse troepen die op bevel van president Donald Trump uit Duitsland vertrekken, zou weleens in Roemenië terecht kunnen komen. Dat denkt Janusz Bugajski, een analist die werkt voor CEPA (Center for European Policy Analysis).

Expansiedrift

CEPA is een belangrijke Amerikaanse denktank die is gespecialiseerd in kennis over centraal- en oost-Europa. Bugajski werd geïnterviewd door G4Media.ro. Hij zei: ,,Roemenië is voor de regering-Trump een toegang tot drie belangrijke regio’s: Rusland, Moldavië en het westen van de Balkan. Een uitbreiding van de Amerikaanse troepen in Roemenië zou een mooie move zijn om de expansiedrift van Rusland te beteugelen.” De analist ziet Roemenië ook als springplank naar het midden-oosten voor de Amerikanen.

Zwarte Zee

De Amerikaanse minister van defensie kondigde op 29 juli 2020 aan dat de VS bijna twaalfduizend soldaten uit Duitsland laten vertrekken. Ongeveer de helft gaat terug naar de Verenigde Staten, de rest wordt op andere legerbases in Europa gehuisvest, ‘inclusief het gebied rond de Zwarte Zee’, aldus de minister.

De Roemeense president Klaus Johannis verwelkomt de mogelijke komst van meer Amerikaanse troepen naar zijn land. Hij pleit al jaren voor uitbreiding.

Bron