googled2ee904a963e7641.html

Roemenië introduceert nieuwe ID-kaarten

DocTransRo - beëdigde vertalingen - officieel vertaler documenten Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens - doctransro.nl

Roemenië introduceert nieuwe ID-kaarten

Roemenië introduceert voor alle Roemenen een nieuwe ID-kaart. Het identiteitsbewijs wordt vanaf augustus 2021 afgegeven. Het nieuwe ontwerp, ter grootte van een creditcard, voldoet aan alle Europese standaarden. De nieuwe kaart is iets kleiner dan de oude en er staat niet alleen de Roemeense vlag op, maar ook de Europese vlag.

Chip

Verder bevat het plastic kaartje een chip die de identiteitsgegevens bevat, een foto en twee vingerafdrukken van de houder die ook op de chip zijn vastgelegd. De nieuwe ID-kaarten gaan tien jaar mee, waarna de geldigheid verloopt en een nieuwe moet worden aangevraagd.

Vanaf 12 jaar verplicht

Ook de regels veranderen. Nu zijn Roemenen vanaf 14 jaar verplicht een ID-kaart te bezitten en bij zicht e dragen, dat wordt vanaf augustus 2021 12 jaar. Ook voor oudere Roemenen verandert iets belangrijks, om te voldoen aan de Europese normen. Volgens de huidige Roemeense wet is verlenging van een ID-kaart voor iedereen van 55 jaar en ouder niet nodig. Bij de nieuwe kaarten wordt die leeftijd verhoogd naar 70 jaar.

De huidige Roemeense ID-kaart werd geïntroduceerd in 1997. Met de nieuwe, volgens Europese normen elektronisch vervaardigde identiteitskaart wordt verzekerd dat Roemenen met deze kaart vrij kunnen reizen binnen de hele Europese Unie.

Binnen Roemenië zelf kunnen houders van de nieuwe kaart zich registreren bij gezondheidsinstellingen.

Roemenen die bezwaren hebben tegen de elektronische onderdelen van de kaart, waar hun privegegevens op staan, kunnen eventueel een kaart zonder chip krijgen. Echter, met zo’n chiploze kaart is het niet mogelijk om buiten Roemenië te reizen.

Officiële documenten vertalen? DocTransRo!

Snelvertaaldienst DocTransRo is Roemenen behulpzaam bij het beëdigd vertalen van ID-kaarten, evenals andere officiële documenten zoals paspoorten, geboorteakten, school- en universiteitsdiploma’s en verder alle andere Roemeense en Nederlandse documenten die van de ene taal in de andere overgezet moeten worden. DocTransRo werkt snel. Wij zijn betaalbaar en betrouwbaar.